IMPLANTOLOGIJA

32670809-USX-1611_1228144

Slike objavljene z dovoljenjem DENTSPLY implants: pictures by courtesy of DENTSPLY Implants.

IMPLANTOLOGIJA

Zobni vsadki ali implantanti so namenjeni vsakomur, ki želi nadomestiti izgubljene zobe in je njegovo zdravstveno stanje ustrezno. Primerni so za nadomeščanje posameznega zoba ali več manjkajočih zob, oziroma popolne brezzobosti. Zobni vsadek (implantat) je vijak iz titana, ki ga kirurg  uvijači v kost in predstavlja temelj za fiksne ali snemne zobne nadomestke. Titan je material, ki se lahko v celoti zraste s kostjo( se osteointegrira ) v katero ga vgradimo. Titan ne predstavlja kontraindikacije za magnetnoresonančno preiskavo (MRI), do sedaj tudi ni nobenega zanesljivega poročila o alergiji na titan.
Pred vstavitvijo implantata je včasih potrebna dograditev alveoarnega grebena – kosti, da lahko implantat vstavimo (dograditev s kostnim nadomestkom, kostnimi presadki ali dvigom sinusnega dna).

  • KLASIČNI IMPLANTANTI
  • TAKOJŠNJA VSTAVITEV IMPLANTATA TAKOJ PO EKSTRAKCIJI IN IZDELAVA ZAČASNEGA ZOBNEGA NADOMESTKA
  • ALL ON FOR, ALL ON SIX
  • Weld One s pomočjo te tehnike nudimo takojšnjo provizorizacijo na implantatih

Pred implantološkim posegom

Opravite pri nas prvi pregled na katerem:

-opišite vaše težave, želje in pričakovanja

– nam naštejete zdravila, ki jih jemljete ali ste jih v preteklosti jemali, opisali nam boste pomembna zdravstvena stanja, ki bi lahko vplivala na vašo kost, imunski sistem, morebitne alergije, razvade, vaše izkušnje z lokalno anestezijo, morebitne težave pri prejšnjih kirurških posegih. S seboj prinesite izvide morebitnih sistemskih zdravljenj, ali preteklih kirurških posegov, ki se vam zdijo pomembni.

-na pregled prinesite rentgensko dokumentacijo, s katero razpolagate. Zlasti pomemben je Ortopantomogram. Za vstavitev implantata ne potrebujemo vedno 3D oziroma CBCT rentgenskega slikanja. Glede tega se bomo odločili na osnovi pregleda ustne votline in Ortopantomograma. Pogovorili se bomo o možnostih zdravljenja in z njim povezanimi stroški, seznanili vas bomo o kirurškem posegu, pooperativnim poteku in možnimi zapleti. Prejeli boste navodila za čas po posegu. Pred odhodom boste prejeli pisni izvid.

Pred posegom je bolje, da zaužijete lahek obrok in niste tešči. Teden dni pred posegom in teden dni po posegu ne kadite ( upsešnost implantatne oskrbe je pri kadilcih statistično pomembno manjša). Dan pred posegom in po posegu ne uživajte alkohola.

Poseg poteka v lokalni anesteziji. V kolikor kirurške posege dobro prenašate in vam lokalna anestezija ne dela težav, lahko po posegu samostojno zapustite ambulanto in upravljate z osebnim vozilom. Prejeli boste pisni izvid o poteku kirurškega posega in navodila za čas po posegu.

Na rano po odstranitvi tamponov ne polagajte oblog ali zdravil.
Po posegu se v nekaterih primerih pojavi prehodna zmerna, včasih nekoliko izrazitejša oteklina. Za preprečitev bolečine vam bomo predpisali analgetik, ki ga je priporočljivo vzeti preden popusti delovanje lokalne anestezije. Dva dni po posegu je priporočljivo hladiti področje nad operativnim poljem. Uživati je potrebno nekoliko hladnejšo hrano. V kolikor imate radi sladoled je na dan posega zelo priporočljiv. Potrebno se je izogibati žvečenju v področju rane.

V primeru da nosite začasne zobne nadomestke, vam jih bomo po posegu prilagodili. Pomembna je redna in natančna ustna higiena, ne uporabljajte ustne prhe. Predvidoma po tednu dni vam odstarnimo šive.

Mesec dni po posegu se izogibajte hudim telesnim naporom (kolesarjenje, tek, smučarski tek, plavanje z odprtimi usti in potaplanje). Po končanem implantološkem zdravljneju so potrebni redni pregledi tako pri nas kot pri osebnem zobozdravniku vsaj enkrat letno.

Bistvenega pomena za uspešnost natačno izvedene implantoprotetične rehabilitacije je redna, dobra ustna higiena. Odstsarnitev zobnih oblog po obroku hrane je ključnega pomena.

Vnetja po vstavitvi implantatov preprečujemo z antibiotično terapijo in so zato redka. Krvavitve po posegu so pri vstavitvi zobnih vsadkov prav tako redke. Pri vstavitvi implantatov v spodnjo čeljust, zlasti v področju kočnikov obstaja možnost poškodbe spodnjega alveolarnega živca, kar lahko povzroči prehodno, izjemoma trajno omrtvičenost spodnje ustnice in brade. Temu se izognemo z natančno rentgensko diagnostiko, na osnovi katere določimo lego in dolžino implantata. Gibljivost spodnje ustnice s tem ni prizadeta.

Izjemno redko se vsadek v predvidenem času ne vraste v kost. V tem primeru vsadek odstranimo in brezplačno poseg ponovno opravimo.  Med redke zaplete v zgornji čeljusti uvrščamo nastanek komunikacije med ustno votlino in nosno oziroma čeljustno votlino, ki se navadno samodejno zapre in ne prestavlja tveganja za vsadek ali splošno zdravje. V tem primeru dobite prilagojena navodila za čas po posegu,

DentalImplants_ThinkstockPhotos-493611999

Za kakršnekoli dodatne informacije, smo vam na voljo tel: +386 (05) 6771 700 ali e.mail : info@drcokdental.si