ORALNA KIRURGIJA

ORALNA KIRURGIJA

Oralna kirurgija je širši aspekt vseh posegov v ustni votlini, zajema odtsranjevanje-ekstrakcijo zob, kirurgijo dlesni ter estetsko in funkcijonalno rekonstrukcijo motenj ustne votline.

  • Ekstrakcija zob: Kirurško in enostavno odstranjevanje zob (modrostnih in ostalih zob ter zaostalih korenin)
  • Apikotomija-mikroendokirurgija: zdravljenje vnetnih sprememb ob apeksih korenin zob. Poseg opravljamo s pomočjo operacijskega mikroskopa.
  • Operacije cist oromaksilofacialnega področja
  • Odstranjevan benignih sprememb kože obraza in vratu ter sluznice ustne votline s histopatološko verifikacijo
  • Podaljšanje klinične krone
  • Sprostitev ustničnega ali jezičnega frenuluma s pomočjo Erb Yag Laserja
  • Nujni posegi oromaksilofacialnega področja (poškodbe, vnetja, …)

Je zdravljenje-odstranitev vnetnih sprememb ob apeksih korenin zob.

Za apikotomijo se odločimo, ko so bili izčrpani vsi postopki zdravljenja zoba (ponovno endodotsko zdravljenje koreninskih kanalov) vendar so vnetne spremembe ob konici-apeksu zoba še vedno prisotne.

Apikotomija je kirurška odstranitev apeksa korenine z zapolnitvijo izhoda koreninskega kanala (retrogradno polnitivijo).

Nepozdravljena okužena korenina lahko predstavlja kronično bakterijsko žarišče. Če te okužbe ne zdravimo, se lahko bakterijska okužba razširi v okolno kost. Tako nastane kronično bakterijsko žarišče, ki največkrat ne povzroča bolečin, lahko pa vpliva na druge organske sisteme v telesu (npr. na srčne zaklopke, vnetja sklepov, motnje vida, izpadanje las …).

Apikotomija/Endodontska kirurgija/mikroendokirurgija se je v zadnjih letih korenito spremenila in izpopolnila.

Razvoj dentalnega operacijskega mikroskopa, uporaba mikrokirurški instrumentov in biokompatibilnih materialov (Biokeramike) za retrogradne polnitve. So bistveno izboljšali prognozo apikotomije. Uspešnost tradicionalnih pristopov je le približno 60 do70 odstotna, medtem ko je uspešnost mikrokirurškega posega blizu 95 odstotkov uspešno zdravljenih primerov.

Zaradi nepredvidljivega izida apikotomije, tradicionalnega pristopa v strokovnem smislu ne moremo več priporočiti kot standardno metodo izbora.

2017-10-31_oralna-kirurgija
ZEISS-EXTARO-300

Za kakršnekoli dodatne informacije, smo vam na voljo tel: +386 (05) 6771 700 ali e.mail : info@drcokdental.si